fallback

ЕС ще даде отсрочка на България за забраната на руския петрол

Преработеното предложение на ЕК е изпратено до националните правителства в събота

11:30 | 29.05.22 г. 15

Снимка: Bloomberg LP

България ще получи преходен период до юни или декември 2024 г. за забраната от ЕС на вноса на руски суров петрол, предвижда преработено предложение на Европейската комисия, изпратено до националните правителства, предава Bloomberg.

Хърватия може да получи изключение за внос на вакуумен газьол. Комисията предлага също ограничаване на реекспорта на руски петрол, доставян чрез тръбопроводи за други страни членки или за трети страни.

ЕС предложи забрана на вноса на морски петрол от Русия, като в същото време отложи ограниченията за вноса от ключов тръбопровод в усилията си да удовлетвори възраженията на Унгария и да постигне споразумение по блокирания пакет от санкции срещу Москва заради войната ѝ в Украйна.

Европейската комисия е изпратила преработеното си предложение до националните правителства в събота, като то предвижда запазване на доставките на петрол чрез гигантския тръбопровод „Дружба“, който е основният източник на суров петрол на Унгария, съобщават запознати с въпроса източници.

Страните членки ще трябва да спрат вноса си на петрол по море след шест месеца и на рафинирани петролни продукти след осем месеца, съобщиха още източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер.

Предложението ще даде още време на Унгария, която се противопоставя на сделката, да намери техническо решение, което удовлетворява енергийните ѝ нужди. То също така ще отговори на притесненията на други страни без излаз на море като Словакия и Чехия.

Петрол

ЕК също изглежда е ограничила обхвата на разпоредба, която би засегнала услугите, свързани с доставка на петрол на трети страни. В момента проектът забранява предоставянето на техническа помощ, брокерски услуги, финансиране или финансова подкрепа в рамките на шест месеца след приемането му. Предишното предложение включваше и „всякакви други услуги“, което се разбираше като препратка към осигуряване на застраховки за транспорт по море.

Пратениците на страните членки на ЕС трябва да се срещнат в неделя, когато може да обсъдят преработения пакет. Някои страни членки настояват за постигане на споразумение преди лидерите на ЕС да се срещнат в Брюксел в понеделник, за да обсъдят войната в Украйна.

Пакетът от санкции изисква подкрепата на всички страни членки. Редица държави се противопоставиха преди това на разграничаването между доставки по море и по тръбопровод заради опасения, че подобно разделение е несправедливо и ще засегне непропорционално техните доставки.

Въздействие на санкциите

По-рано ЕС предложи постепенно спиране на целия внос на руски петрол до началото на следващата година. Унгария и Словакия щяха да получат срок до края на 2024 г., за да се съобразят, а на Чехия щеше да бъде предоставено изключение до юни 2024 г. Тези страни разчитат силно на руски петрол, но съставляват относително малък дял от общия внос на ЕС от Москва.

Изключването на тръбопроводния петрол от мерките, което Унгария преди това поиска като условие за подкрепа на пакета наред с повече време и инвестиции в инфраструктура, ще намали въздействието на санкциите. Русия доставяше около 720 хил. барела дневно суров петрол до европейски рафинерии чрез основния си тръбопровод до региона миналата година. За сравнение, морските обеми достигаха 1,57 млн. барела дневно от балтийските, черноморските и арктическите ѝ пристанища.

Но по-голямата част от доставките по тръбопроводи са за Германия и Полша, които дадоха сигнал, че ще се откажат от руските доставки независимо от действията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още